Amadeusdagen

 

Idag firade vi Amadeus namnsdag, något i förskott då jag och barnen åker till kusinerna i Uppsala på lördag. Eftersom Amadeus numera tål mjölk så gjorde jag en liten bilglasstårta med hans namn på, och oj vad den var uppskattad. "Mamma tack att du gjorde en så fin bil till mig!" Bil fanns det även i ett av paketen, en hoppboll i ett annat. En hoppboll som han sedan spenderat nästan hela dagen på. Mysigt att få ha sin egen dag två gånger om året, en på vintern och en på sommaren.


Liten på vift

I måndags var jag och lämnade Amadeus hos mormor och morfar, där han sedan sovit över två nätter. De har busat, varit på djurparken och lekt med kusinerna. Han har länge tjatat om att få sova över hemma hos mormor, och han var så stolt när han hjälpte till att packa sina väskor, valde kläder, plockade fram bilar som han ville ta med, och stoppade ner sin lilla plånbok i ytterfacket på ryggsäcken.
 
När vi lämnat av honom i Borås, och det var dags för mig och Teodor att åka hemåt igen, försäkrade Amadeus sig om att "nu ska jag få vara här själv". Eftersom han älskar sin mormor och morfar så har det inte varit några som helst problem, och även om mamman och pappan saknat sitt lilla yrväder här hemma, så har vi passat på att få varsin ledig kväll. I måndags var jag ute och åt med några mammakompisar, och igår drog Husband iväg och körde badminton. Men nu räcker det med ledighet, nu vill jag krama min stora lilla kille och höra honom berätta om allt roligt han gjort. Får helt enkelt åka och hämta hem honom igen.

Vår midsommar

Vi började vår midsommarafton med en fantastiskt god lunch hemma hos våra kära vänner Rani och Olov.
 
Personliga flaskor med äpplemust fick vi, och världens godaste jordgubbstårta till kaffet.
 
Efter lunchen jagade vi dans kring stången, och hamnade efter ett regnigt första försök ute på landet istället här, där i alla fall mamman och Deus fick leka små grodor.
 
Sen åkte vi hem till Kaxholmen där vi tände grillen, njöt av solens sista strålar, och till sist myste med god dessert medan regnet smattrade mot rutan. Precis som det ska vara. För vad vore väl en midsommar utan regn? Knappast svensk i alla fall.

En dag i solen

Vissa dagar är helt enkelt lite bättre än andra, även när man är hemma och mammaledig. Efter en svacka då tristessen jagat mig i hälarna har vi idag haft en skön avkopplande dag i solen. Vi började med att äntligen införskaffa en pump så vi kunde blåsa upp poolen som Amadeus fick av farmor och farfar när de var här.
 

Och vilken hit det blev! Premiärdoppet blev en enda lång sol- och badsemester. Deus varvade mellan hopp och studs i poolen och vila i solen.

 

 Teodor betraktade. Kan inte sluta pussa på det där söta lilla ansiktet.
 
Lite senare på eftermiddagen tog Amadeus på sig snickarbyxorna och hjälpte pappa klippa gräset.
 
Det är viktigt att alla verktyg sitter på rätt plats, och att telefonen är lättillgänglig.
 
Paus med färska hallon och chili-lakrits glass.
 
När barnen lagt sig passade jag på att ta vara på de sista solstrålarna. En ond hals stoppade mig från den planerade löpturen, så det fick bli en lugnare blomplockarprommis istället.
 
Vilken fantastisk plats man bor på. I'm just sayin'...
 

Sommarlov

Igår gick Amadeus sin sista dag på dagis, och idag är således hans första dag på sommarlovet. Minns själv hur magiskt det kändes att ha en hel sommar av ledighet framför sig. Nu gick ju inte jag på dagis utan gick mitt första sommarlov i den bemärkelsen först när jag gick ut ettan, men desto mer efterlängtat var det då.

Nu slutar inte Amadeus inte bara för sommaren, utan för gott, då han till hösten börjar på ett nytt, privat dagis. Vi har stått i kö där ända sedan lillen var ett par månader, och det känns jättebra att vi nu äntligen fått en plats.


Värdelös som jag är med avslut, kan jag trots övertygelsen om att det nya dagiset blir bättre, inte låta bli att känna lite vemod över detta definitiva avsked från ett ställe där Deus spenderat så mycket tid, och där han fått sina första riktiga kompisar. Det ska även sägas att Amadeus, tack vare två dagars vistelse på dagis denna veckan, verkar fått smak på det hela, för idag har han tjatat om att han vill dit igen. Perfekt nu när det är sommarlov... Han som inte velat gå dit på två månader ;)

Nåväl, nu ska vi se till att roa oss själva i sommar. Det kommer säkerligen bli en hel del bus på hemmaplan, då  Amadeus och en av grannpojkarna funnit varann ordentligt och kan vara ute och leka och cykla tillsammans i timtals. Eftersom Teodor också de senaste dagarna (och nätterna) bara sovit och sovit, så har jag plötsligt massor av tid att ta igen sådant jag inte hunnit med, som att blogga. Vi får se hur länge det håller i sig ;)


Storebror

Måste bara få skryta lite om min Amadeus. Han har vuxit in i storebrorsrollen så snabbt och har tagit förändringen med en ny familjemedlem så bra. Han är hela tiden så mån om att lillebror ska ha det bra, han smyger när Teodor sover, torkar honom när han spyr och vrider igång speldosan när han är ledsen.
 
I förrgår lärde han sig dessutom att cykla på tvåhjuling(!) Mycket tack vare ihärdigt tränande på balanscykeln, men även pga sin envishet och totala oräddhet. Farmor och farfar som är här på besök köpte en fin blå "riktig" cykel till honom, och det tog bara nån timme innan han cyklade själv. *stolt*
 

Han är ocks en liten buskille, som tar fram den speciella busblicken när han har nåt rackartyg på gång. För ett par veckor sedan när han var ute på altanen och lekte med sin vattenpistol, ropade han plötsligt på mig och bad mig komma ut på altanen och ta på mig skorna. "Nej, jag behöver inga skor", tyckte jag. Men Amadeus hävdade att det måste man när man är ute på altanen. När jag ändå inte tog på dem sa han "Amadeus har i alla fall inte sprutat vatten i mammas skor." Det var precis vad han hade gjort...de var dyblöta... :)
 
Sedan lillebror kom till världen har han dock inte velat gå så mycket på dagis, och efter att han protesterat ett par gånger vid lämning, bestämde jag mig för att låta honom själv avgöra om han ville gå eller vara hemma. Hittills har han valt att vara hemma med mamma och lillebror och även om det stundvis är väldigt intensivt, så är det såå mysigt! Vi hänger på öppna förskolan, bokar playdates på lekplatsen och går på promenader. (Med den fart Deus har på cykeln kan det nästan bli powerwalk för min del.)
 
Amadeus är så klok, och fäller så många roliga kommentarer att man borde skriva upp dem i en bok och spara. Detta kommer jag troligtvis aldrig hinna att göra, men jag får spara dem i minnet, och plocka ram dem när jag är gammal och grå :) Mamma älskar dig, min lillastora prins.

Tvåmånadersbilden

❤ 6340 gram ❤ 61,5 cm ❤