The bright moments of 2008

Så här i slutet av året brukar jag backa tillbaks och kolla igenom gamla blogginlägg från året som varit och i år tänkte jag dela med mig av denna lilla tillbakablick på bloggåret: Trace's bright moments of 2008.
  • Bilresan då jag lyckades tappa bort höger framljus och halva kofångaren måste ändå så här i efterhand ses som en ljusglimt.
  • Mormors begravning som blev ett fint minne (som jag inte lagt in några bilder på ännu...)
  • Den trevliga INFOmiddagen med mina goa vänner Frida och Martina.
  • Julmys med härliga vänner. Inte minst vansinnigt kul att träffa Jenny och Mike igen.
Tack allihop för ännu ett härligt år. Ha nu en trevlig nyårsafton och make sure to shake some butt:) See ya next year!

Australia

För er som ännu inte sett Australia med Nicole Kidman och Hugh Jackman - gå och se den! Något klyschig, men vad gör det när det bjuds på storslagen natur, fantastisk dramaturgi och vackra människor. Absolut en film att se på bio!


No place like home

Det har mest blivit inlägg av det visuella slaget på sistone, så jag tänkte ta mig tid att skriva ett par rader. Efter en helmysig vecka i Bergen så är vi nu tillbaks i sköna Jönet. Mischa, som fått bo hos extramatte under veckan verkade glad över att ha oss hemma igen. Hon till och med sov hos mig i sängen i natt. Mysgos!

Det speciella nyårspass som hålls på gymet idag som jag så länge sett fram emot och som efter julen är mer behövligt än ever måste dessvärre på grund av gräsligt halsont och svullna körtlar hoppas över... Inte kul, men jag tänker inte upprepa förra nyårets misstag som ledde till en lång veckas sängliggande och feber.

Ska för övrigt ta tag i mitt filmprojekt till lika sluttest i videoredigeringskursen som ska vara inlämnat om en vecka. Resultatet kommer eventuellt (läs:vid lyckat projekt) att publiceras här på bloggen inom kort. Idag blir det till att handla mat och eventuellt byta en av mina julklappar. Återkommer med bild! Ha nu några fantastiska sista dagar på 2008 alla mina trogna bloggläsare!

Jul i Austevoll


Juleklem

Sitter framfør brasan med laptopen i knæt. Julgranen ær pyntad med norska flaggor, de traditionella julkakorna ær framdukade på køksbænken, små skålar med farligt goda snacks har radats upp på diverse små bord och hyllor. Min kæra sitter, snarare halvligger, bredvid mig i soffan. Det enda som hørs i huset ær ljudet av elden som sprakar, och utanfør glasdørrarna breder det stora havet ut sig. Førsta julen i Austevoll. Om ett par timmar kommer resten av storfamiljen hit, men just nu ær det bara Vidar och jag. Måste erkænna att de senaste veckornas stoj och stohej sitter kvar i kroppen och gør mig lite rastløs. Men, några dagar hær ute på øn brukar mota bort myrorna i benen, och snart ær avkopplingen total. 

Jag hoppas er jul blir lika varm, skøn och avkopplande som min. Ønskar er alla en hærlig høgtid, och uppmuntrar er samtidigt att tænka på de som har det svårt. Røda korsets kramkampanj ær en bra initiativ væl vært att stødja. 


Jul i stugan


INFO-middagen 2008Ät smalt i jul - liten guide


Alladin-asken:

Fetast:

1. Höstnougat. Cirka 67,6 kalorier

2. Gräddnougat. Cirka 62,4 kalorier

3. Pärlnougat. Cirka 62,4 kalorier 


Smalast:

1. Trillingnöt, cirka 36,4 kalorier

2. Ägglikör, cirka 41,6 kalorier

3. Trofénougat, cirka 46,8 kalorier

4. Likörtryffel, cirka 46,8 kalorier
7 smarta tips för julbordet:
Kolla läget
Gå runt hela bordet och se vad som bjuds innan du hugger in.

Välj noga Du behöver inte äta av allt. Välj med omsorg och ta bara av det du tycker mest om.

Skåla lagom Alkohol är en riktig kaloribomb. Ta det lugnt med snapsandet och glöggen.

Ät långsamt Njut av maten och ta det lugnt. Lägg ner besticken mellan tuggorna och vänta gärna lite innan du tar påfyllning.

Grönsaker först Fyll tallriken med grönsaker först så får du garanterat med det gröna också.

3-rätters Tänk på julbordet som en 3-rätters middag så är det lättare att få koll på proportionerna. Förrätten och efterrätten är betydligt mindre än varmrätten. Det är först efter deserten som du ska känna dig mätt.

Behärska dig Ät dig mätt men inte mer. Du behöver inte frossa bara för att det är buffé.

 Godaste, mest kalorisnåla pepparkakorna:

(Näringsinnehållet per 100 gram)

Energi: 2000 kJ/480 kcal

Protein: 6 gram

Kolhydrater: 69 gram

varav sockerarter 27 gram

Fett: 20 gram

- varav mättat fett 10 gram

Kostfibrer: 2,6 gram

En pepparkaka väger 5 gram vilket ger cirka 24 kcal per kaka.

 

 


All those nuts...

Cashewnöt: Fetthalten är ganska låg om de jämförs med andra nötter.Välj helst naturella nötter, ju mer behandlade eller värme nötterna har utsatts för desto mer av de nyttiga fetterna förstörs.

Hasselnöt: En av de fettrikaste nötterna, med väldigt hög halt av omättade fettsyror. Nöten är även rik på kalcium.

Mandel: Mandel innehåller mycket vitamin E och protein. Behåll gärna det tunna bruna skalet på mandeln, det innehåller många olika flavonoider som som skyddar våra celler mot fria radikaler.

Jordnöt: Välj gärna oskalade jordnötter, de håller sig längre än skalade. Det är också väldigt trevligt att sitta och plocka av skalet och klämma ur nötterna. Jordnötter innehåller mycket protein och runt 50 procent fett.

Paranöt: Hör till den nöt som innehåller mest energi och fett. Det är också den nöt som innehåller mest mättat fett av nötsorterna. Innehåller en hel del selen.

Pinjenöt: Innehåller runt 40–50 procent fett, med hög andel av enkel och fleromättade fettsyror.

Pistagenöt: Rik på antioxidanter. Köp gärna oskalade nötter. Pistagenöten innehåller mest protein av nötterna och ligger bland de lägsta i fetthalt. Nöten innehåller även mycket kalium.

Valnöt: Innehåller omega 3. Den innehåller också antioxidanten ellagsyra. Antioxidanter skyddar kroppens celler från fria radikaler. En av de nyttigaste nötterna.

 

Källa: Viktklubb.se


Götet


Min fina mormor...

...har idag lämnat livet här på jorden. Nittio år gammal och ända in i slutet så osjälvisk och med så stort hjärta. Efter att alzheimern plågat henne under flera år känns det skönt att veta att hon nu slipper den bördan. Jag var hos henne i Borås en stund igår, kramade om henne och sa hej då. Tomt kommer det bli, men vi vet att hon har det bättre nu. Hemma hos Jesus. Ovan där.

Efterlyses: Krishantering

Har som sagt börjat en ny kurs i veckan. Min vana trogen beställde jag böckerna i god tid. Alla utom en, "Krishantering", som jag hittat begagnat på nätet. Det visade sig dock att den begagnade var såld och nu ska vi så klart ha seminarium med tillhörande uppgifter på just denna bok på måndag... Har sopat rent både Jönköpings och Borås bokhandlar och bibliotek på jakt efter ett ex, utan framgång... Antar att jag får pallra mig till skolans bibliotek och läsa det ej hemlåningsbara exemplaret. Jag som äälskar biblan. Not.

Årets jullåt


Dagens

  • Ny kurs. En krisig sådan. Kriskommunikation.
  • Vila upp efter helgens bravader: jobb, julpynt, trevligt boråsbesök och sleepwalking.
  • Leta concealer som kan täcka alla trötthetspåsar under ögonen.
  • Köpa biljett till INFO-middagen
  • Kräva posten på ersättning för Mischas försvunna julklapp
  • Traditionsenligt julbak med Jossan