Laxande laxarIdag har Husband och Wife haft en riktig laxing-dag. Sov länge, tog bilen ner på stan, köpte fika och satt ute i solen ett par timmar och njöt. Åkte hem, lagade tacos och tittade på State of Play. Ändå har vi hela lördagskvällen kvar. Och den kommer garanterat att fortsätta i samma tema.
Är detta vad som kallas uppladdning?

Septemberland

Martin Stenmarck har i dagarna släppt sitt nya album Septemberland. Att Martin (som f.ö. enligt mig är Sveriges i särklass snyggaste manliga artist) låter precis som han brukar ser jag bara som ett stort plus.

Kritiken han fått om att musiken inte är inspelad med äkta instrument, att det låter plastigt och kommersiellt bryr jag mig inte särskilt mycket om. Flera nya poppiga uptempolåtar och sköna textgenialiska ballader att älska. Risken är nu bara att de spelas sönder på radion framöver...Provlyssna här!


Därför lät jag mig stickas


 • För att slippa gå och vara orolig över att drabbas av det elaka svinet.
 • Om jag som gravid blir sjuk så kan det gå riktigt illa, och den behandling jag då skulle behöva skulle inte vara särskilt bra för Pyret.
 • Den mängd kvicksilver som finns i vaccinet motsvarar enligt min barnmorska det jag skulle få i mig om jag äter en enda insjöfisk, alltså verkar Amalgamskadefondens varning lite överdriven.
 • Även Pyret är nu skyddad mot svinet åtminstone sina första månader utanför magen.

Trick or treat

Med en alltför accepterad gravidursäkt blir det väldigt lätt för mycket onyttigt som slinker ner. Men jag har bestämt mig för att det ska bli skärpning. Därför laddade jag vid gårdagens storhandling upp rejält med frukt. Och ärligt talat, vilket ser godast ut?


Jag har bestämt mig

Ikväll är det jag som pallrar mig iväg till vårdcentralen för att få mig en dos svinvaccin. Lite pirrigt känns det, men jag är nöjd med mitt beslut.

Pyrets byrå

Har inte köpt särskilt mycket bebiskläder än - delvis för att det känns tråkigt att köpa "könsneutrala" kläder. Sen finns det ju en djungel av nätbutiker med lite roligare barnkläder - en djungel som jag inte riktigt orkat ta mig an. Om någon har tips på vart man ska klicka in sig så mottages detta tacksamt. Här är iaf en liten glimt av de basplagg som redan nu ligger och väntar i Pyrets byrå.


Tvådelade set samt mössor från H&M              Lurvig nalleoverall, H&M
Matchande strumpor, LindexBodys I love MMY/DDY, Åhléns                         Mjuk elefantskallra, StockHome
Plyschbyxa och lurviga tossor, Lindex

In her dreams...Status: arbetssökande

Idag har jag varit och skrivit in mig som arbetslös. Eller arbetssökande som man tydligen helst ska rubricera det hela. Det är nog få ställen som kan vara så deprimerande som Arbetsförmedlingen. När jag satt och väntade på min tur kunde jag inte låta bli att studera alla bistra och uppgivna miner runtomkring mig. Att min handläggare sedan visade sig vara världens trevligaste och mest positiva människa hjälpte upp helheltsintrycket en hel del, men AMS är ändå inte direkt nåt ställe man längtar tillbaks till.

Vad kan man då bättre göra sin första arbetslösa dag än att förbereda sig för Pyrets ankomst? Detta gjordes genom ett tre timmars informationspass på Ryhov om förlossning, smärtlindring och BB. Väldigt bra och matnyttigt, känns skönt att ha lite mer koll på läget.

Dagen idag innebar också två månader kvar till BF, det firade jag med att köpa en ny skjorta. Tillskott i garderoben behövs konstant nuförtiden...

Skötbord skötbord på väggen där...

Husband, aka pappan 2B har tillverkat världens, enligt mig, finaste skötbord. Nu sitter det på väggen på kontoret, för vem har väl sagt att man måste byta blöja på badrummet? Inte de som har lika litet badrum som vi iaf...


Att vaccineras eller inte

Någon mer än jag som är trött på all mediepropaganda kring svininfluensan? Själv har jag valt att medvetet undvika alla tidningsartiklar, tv-program och debattinslag. Men nu är jag tvungen att ta ställning. Under nästa vecka har jag möjligheten att, som en del av riskgruppen, få vaccin mot svinet. Men jag vet inte hur jag ska göra. Hade jag inte varit gravid så hade jag nog skippat sprutan(-orna), men med tanke på mitt tillstånd så tar jag nog hellre ev biverkningar än att åka på smittan själv.

Någon som har tagit vaccinet, själv är gravid, eller har något råd att komma med?

Upprop

 • Idag inleds vecka 32 - nu är det inte mer än
  63 dagar kvar till beräknad förlossning.
 • Två månader känns länge - fysiskt sett. Börjar undra hur jag ska kunna växa ytterligare, jag som redan känner mig så vansinnigt otymplig och som minst sagt har problem med att alla kläder sitter fel!
 • Mentalt sett är jag ganska glad över att det ännu finns tid att bearbeta väntande förlossning, mammaskap och allt vad det innebär. Känner mig inte redo än, och kommer kanske aldrig göra det, men det finns vissa saker jag vill hinna bearbeta innan Pyret tittar ut.
 • Efterlyser fler positiva mammor som kan tala om för mig att det faktiskt är underbart med barn. För att det blir jobbigt ibland, det VET jag vid det här laget. Verkar ibland som att folk runtomkring mig har en omedveten konspiration på gång att få mig tvivla på om jag verkligen kommer orka med att bli mamma. Jag har fått höra SÅÅ många historier om hur jobbigt allting är och att jag ska förvänta mig att mitt liv tar slut. Realist som jag är så insåg jag detta redan innan jag valde att bli gravid - kanske därför jag väntat så länge. Men nu ber jag er, alla positiva mammor, att göra er hörda!
Fotnot: Jag vet att ingen medvetet är ute efter att skrämma eller förstöra. Säkerligen menar man väl med alla tips och råd, bara att detta är vad jag just nu inte behöver höra...

Bild: Lennart Nilsson

Bye bye books!


Kunde inte annat än utbrista ett YES! för mig själv där jag satt framför datorn när beskedet om godkänd tenta kom. Det krävdes fyra försök, men vad gör det? Jag klarade det, och nu är det över. Inget mer bokplöjande, PM-skrivande och tentaplugg. Bara en framtida uppsats står nu mellan mig och min efterlängtade fil.kand. och det känns sjukt bra! Ikväll ska jag äta popcorn, kolla Idol och bara njuta av att vara en fri människa!!

Redo för sista tentan...

...om en halvtimme KAN jag vara en fri människa!!Blomakuten


Att mina fingrar är allt annat än gröna är nog vid det här laget vida känt. Ett problem med detta är att krukväxterna hemma hos familjen Vassnes inte hinner mer än göra entré förrän det är dags för soporna. Självklart läser jag noga igenom den specifika växtens skötselråd, men inte hjälper det. Jag har provat allt. Vattna mindre, vattna mer, växtnäring, solljus och kyla. Har i ren desperation till och med testat det gamla tricket att prata med växterna. Men de bara dör. Mitt framför ögonen på mig.

Så jag behöver er hjälp. Alla ni därute med gröna fingrar, hur gör ni för att lyckas? Vilka blommor ska man satsa på som är lättskötta och ändå trevliga att titta på? Känner ni till nån trevlig blomblogg där man kan hämta inspiration? Tips på bra böcker? Snälla, rädda mig från ett liv med kaktusar och plastblommor!

Starbucks till Sverige!

Vem har inte någon gång beklagat sig över Starbucks frånvaro i vårt avlånga land, tyckt det varit märkligt att de helt verkar ha bojkottat Sverige och försökt förstå varför just vi ska behöva vara utan en sådan lyx. Själv hade jag nästan gett upp. Trott att det aldrig skulle ske.

Men, nu verkar det ha hänt! Åtminstone om man får tro
Dagens Industri. De skriver nämligen idag att den stora kaffekedjan i början av nästa år tar sitt första steg in på den svenska marknaden. Så, grattis alla ni som jobbar, eller frekvent befinner er på eller i närheten av Arlanda, snart har ni lyxen bara ett stenkast bort.

Tänk att det ändå finns lite rättvisa kvar i världen. För visst måste väl även vi svenskar ha rätt att åtnjuta en White Chocolate Mocha, en Java Chip Frappuccino, eller varför inte en Pumpkin Spice Latte (in honor of the season) utan att för den skull behöva lämna svensk mark?!

I don't know about you, but I sure can't wait...

Bild: Wordpress.com

Idag firar jag...

...två veckor utan medicin, och även om jag känner av en hel del utsättningssymptom så är jag glad över att ha kommit så här långt. Inte konstigt att man efter nästan fem års medicinering (helt sjukt att det gått så lång tid...) märker av skillnad när kroppen (och själen) helt plötsligt ska vara utan. De senaste dagarna har jag mest legat i sängen med hjärtklappning, yrsel, svårt att fästa blicken och allmän nedstämdhet. Sen är det i och för sig svårt att veta vad som beror på graviditeten och vad som är ett resultat av nedtrappningen. Skönt är iaf att veta att jag efter tentan på fredag är klar med skolan för denna gång, och därmed kan släppa den biten. Är övertygad om att det kommer göra allt mycket lättare :) En dag i taget - det ska va gött å leva!

Karamellen i hallen

I söndags var vi ute på Lidingö och hämtade den här skönheten. Tänk att jag ändå blev lycklig ägare av just den vagnen jag föll så totalt för. Tack snälla Babysessan för den möjligheten! Nu kan jag knappt bärga mig tills jag får prova den på riktigt. Vidar föreslog en promenad med en tom vagn, men så roligt ska vi nog inte ha. Får tålmodigt vänta tills Pyret själv kan inviga karamellen om ett par månader.
Min plats på jorden

Har haft en mysig Uppsala-/Stockholmshelg med familj, goda vänner och mycket nostalgi :) Det är alltid så speciellt att komma tillbaks till kära gamla Uppsis. Men det gör mig och Vidar också väl medvetna om att tiden där uppe för oss hör till det förflutna. Det tråkiga med det konstaterandet är att många av våra nära vänner troligtvis kommer att fortsätta befinna sig geografiskt långt bort. Tur då att vänskapen sträcker sig bortom geografi och fysiska begränsningar. Vi måste alla hitta vårt hem, och varje gång jag varit på resande fot och åter närmar mig sköna Jönet vet jag att jag hittat det. My place in this world.
Mot storstan

Väckt av en liten sparkande krabat sitter jag i en tyst lägenhet och äter min dagliga frukostyoghurt. Väskorna står packade och snart bär det av mot Uppsala. Vidar räknade ut igår att det var över två år sedan han var där sist. Även om det inte var lika länge sen för mig så ser jag fram emot att återse kära gamla Uppsis, träffa familj, lite vänner och (äntligen) hämta hem Pyrets vagn! Lovar att återkomma med bilder snarast.

Nervigt

Vi är mitt uppe i budgivning på ett hus som vi är såå förtjusta i. En något segdragen process som gör mig så vansinnigt nervös att jag inte vet varken ut eller in. Försöker plugga, sysselsätta mig med tvätt, städning och allt möjligt, men inget verkar hjälpa. Sitter bara och väntar på att telefonen ska ringa. Fortsättning följer...

Update: Det verkar tyvärr som om det fanns andra som var mer förtjusta i huset än vi. Eller som hade mer cash om man ska uttrycka det krasst:) Tyvärr, det blev inget den här gången.

Frippaj

Idag har vi provlagat Frippans tacopaj, och den gjorde riktigt gott i vinterkylan. Blandade till och med egen tacokrydda, och blev väldigt nöjd med resultatet. Tack, kära svägerska för det underbara receptet som lugnt kvalat sig in i receptpärmen och som kommer att användas frekvent framöver.


Hej mitt vinterland...


My second home

Jag har aldrig varit någon frekvent sjukvårdsbesökare. Förrän nu. Under senaste veckan har jag besökt det här stället inte mindre än tre gånger. En gång pga illamående och yrsel, en andra gång för information från sjukgymnast, och en tredje gång igår, för glukosbelastning - en ganska otrevlig historia som jag inte går närmare in på, men som tydligen är standard att genomgå runt vecka 28 i graviditeten.

Höjdpunkten vid varje besök är utan tvekan när jag får lyssna på Pyrets hjärta. Det känns så lugnande att höra att h*n lever och mår bra där inne. Det är en liten vilde jag har i magen, sparkar och boxar så vattnet skvalpar i högtalarna:) Idag inleder vi den 30e veckan; jag, Pyret och Husband, genom att hälsa på mormor och morfar 2B i Borås.

Grattis till...


...söta Mischa, som idag blir tre år.                    ...Alexis Bledel, aka Rory Gilmore, som fyller 25.


...mig själv, som idag varit på sista föreläsningen  ...och fina farmor som nu närmar sig 90 år(!)
i skolan och som fått de här fina blommorna!

Så här arg...

...blir Mischa när Matte lämnar henne ensam på hennes födelsedag...


Alla bullars dagTjugoåtta veckor på väg

 • Pyret är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.
 • Mamman börjar få stor mage och ont i ryggen.
 • Pyret kittlar mamman på nätterna ;)
 • Vikten stegrar - lite otäckt att helt plötsligt se vågen visa siffror man aldrig trott man skulle se...
 • Säger hej då till en svajig vecka med ögonflimmer, illamående och svimningskänslor och hej till en vecka då foglossningskänningarna som avtagit de senaste dagarna förhoppningsvis fortsätter lysa med sin frånvaro.
 • Börjar längta ordentligt efter att träffa lilla Pyret in person...

My cup of tea!

Jag och Vidar som pimplar litervis med te under höstmånaderna är ständigt på jakt efter spännande tenyheter. Häromdagen sprang vi på dessa två indieninspirerade sorter. Den ena med smak av äpple och kanel, den andra med starka inslag av apelsin. Båda två självklara stammisar i skafferiet framöver. Rekommenderas skarpt!


Rosa månad

Första oktober, tillika första dagen av den rosa månaden idag, och självklart ska det synas här på bloggen, som månaden till ära fått en pink touch.

Sedan
Rosa Bandet-insamlingen startade under namnet Pink Ribbon i USA 1991 har omfattningen vuxit enormt och bara i Sverige har Cancerfonden under de sex årens rosa månader samlat in närmare 220 miljoner kronor(!) till forskning kring bröstcancer.

I år finns det en mängd trevliga rosa produkter att förgylla hem och garderob med samtidigt som du stöder Rosa Bandet. Här är mina favoriter: