Påskafton på Annandan

I år firade vi Påskafton på Annandagen hemma hos oss, tillsammans med stor del av släkten. Vi hade dukat långbord ute på altanen och Kaxholmen visade sannerligen upp sin bästa sida med klarblå himmel, strålande sol och stekande värme. Är så tacksam för vårt hus, för släkt och vänner, och för ett liv så rikt på kärlek.


En skymt av långbordet i skuggan


Fina kusinerna med sina respektive


Föräldrarna Teglund och söta kusinbarnet Josef


Mamman och svägerskan


Jemima och Josef i tuff match


Min alldeles egen underbaring, och lite andra godsaker ;)

Glad påsk!Måste bara titta in och önska er alla en fin påsk. Hemma hos oss njuter vi i fulla drag av sol och värme. Igår hade vi lite grillkväll med goda vänner och idag laxar vi ute på altanen. Amadeus har just fått sitt första påskägg fyllt med sina absoluta favoriter: russin, torkade aprikoser, vetepuffar och minimarsmallows. Själv tar jag en välförtjänt paus från träning och diet och njuter av alla påskens godsaker.

Tips till er som vill vara föräldralediga lite längre

Det är mycket föräldraledighet vs jobb som rör sig i mitt huvud nu för tiden. Vet att många föräldrar känner att man skulle vilja vara hemma längre med sitt barn än vad som kanske är ekonomiskt möjligt. Därför tänkte jag dela med mig av ett tips, framför allt till er som just fått, eller snart kommer att få barn.

Ni kanske redan känner till att det, i de flesta svenska kommuner, finns något som kallas vårdnadsbidrag. Det är en skattefri peng på 3000 kr/månad som erbjuds föräldrar till barn mellan ett och tre år. Det finns ett omfattande regelverk som gäller för att man ska ha rätt till vårdnadsbidrag, men villkoren kan kortfattas som så att du som förälder får jobba hur mycket du vill samtidigt som du tar ut vårdnadsbidrag, men du får inte ta ut föräldrapeng för samma period, barnet får inte utnyttja den kommunala barnomsorgen, och ni måste ha tagit ut minst 250 föräldradagar.

Tre tusen pix i månaden är inte mycket, men för att ändå kunna ta vara på denna peng så vill jag berätta hur vi och många med oss valt att göra. Om man kan klara sig på mindre än full föräldrapeng, så välj då ändå att plocka ut 7 dagar/vecka, alltså full ersättning. Lägg sedan undan de pengar som ni kan klara er utan. När barnet fyllt ett år så kommer ni att ha tagit ut tillräckligt antal dagar för att ha rätt till vårdnadsbidrag. De 3000 kr ni får varje månad kan sedan drygas ut med de pengar ni sparat på tidigare utplockad föräldrapeng. Vårdnadsbidraget skyddar även den hemmavarande förälderns SGI. Dessutom, om fler väljer att ansöka om vårdnadsbidrag kanske våra politiker inser att detta är något vi vill ha kvar. Tiden hemma med Amadeus är något av det mest dyrbara jag har, och jag är så glad över att kunna vara hemma ett tag till.Ps. Kom sedan inte med nåt tjat om kvinnofällor hit och dit. Vi är alla vuxna människor som själva är fullt kompetenta att välja hur vi vill lägga upp vår tid och våra liv. Dessutom fungerar vårdnadsbidrag utmärkt även för pappor ;)

Tips till alla som vill vara hemma länge med sina barn

Det är mycket föräldraledighet vs jobb som rör sig i mitt huvud nu för tiden. Vet att många föräldrar känner att man skulle vilja vara hemma längre med sitt barn än vad som kanske är ekonomiskt möjligt. Därför tänkte jag dela med mig av ett tips, framför allt till er som just fått, eller snart kommer att få barn.

I de flesta svenska kommuner finns det något som kallas vårdnadsbidrag. Det är en skattefri peng på 3000 kr/månad som erbjuds föräldrar till barn mellan ett och tre år). Det finns ett omfattande regelverk som gäller för att man ska ha rätt till vårdnadsbidrag, men villkoren kan kortfattas som så att du som förälder får jobba hur mycket du vill samtidigt som du tar ut vårdnadsbidrag, men du får inte ta ut föräldrapeng för samma period, barnet får inte utnyttja den kommunala barnomsorgen, och ni måste ha tagit ut minst 250 föräldradagar.

Tre tusen pix i månaden är inte mycket, men för att ändå kunna ta vara på denna peng så vill jag berätta hur vi och många med oss valt att göra. Om man kan klara sig på mindre än full föräldrapeng, så välj då ändå att plocka ut 7 dagar/vecka, alltså full ersättning. Lägg sedan undan de pengar som ni kan klara er utan. När barnet fyllt ett år så kommer ni att ha tagit ut tillräckligt antal dagar för att ha rätt till vårdnadsbidrag. De 3000 kr ni får varje månad kan sedan drygas ut med de pengar ni sparat på tidigare utplockad föräldrapeng. På detta sätt skyddas även den hemmavarande förälderns SGI. Dessutom, om fler väljer att ansöka om vårdnadsbidrag kanske våra politiker inser att detta är något vi vill ha kvar. Kort sagt, win win.

Ps. Kom inte med nåt tjat om kvinnofällor hit och dit. Jag är en vuxen människa som själv är fullt kompetent att välja hur jag vill lägga upp min tid och mitt liv. Dessutom fungerar vårdnadsbidrag utmärkt för pappor också ;)

I stadsparkenIgår var jag och lillen i Stadsparken med våra vänner Martina och Melvin. Småkillarna roade sig glatt på den stora lekplatsen och oj vad roligt det var att jaga fåglar. Snart släpps djuren i parken ut i sina hagar också, så det kommer bli många besök under våren och sommaren.

Norgebesök

I helgen har vi haft finbesök i form av Amadeus fina farmor och farfar. Det blev många mysiga stunder ute i det fina vårvädret. Jönköping visade sig verkligen från sin bästa sida och det blev till och med en premiärlunch ute på pirens smygöppnade fiskrestaurang. Vilken underbar stad vi bor i! Tack kära svärföräldrar för ett jättemysigt besök. Kom snart igen!


Carola, syrran och jagIgår var jag med min
lillasyster på Carolakonsert i Borås. Hon hade fått biljetter i födelsedagspresent och jag fick äran att följa med. Det var en skön konsert i det lite mindre formatet med enbart Elvis och Barbara Streisand låtar. Fick lite flashbacks från tiden då Carola var en av mina största idoler, och jag gick på konserter så ofta som möjligt. Nu för tiden är det lillasyrran som bär fanan vidare, men det var jättemysigt att få följa med henne på en liten nostalgitripp:)

Projekt blond 2011Jag har länge velat prova på att blondera håret. I sommar ska det äntligen bli av. För att inte chocka håret och mig själv allt för mycket så kommer det ske i två eller tre steg. Här är resultatet av etapp ett. Lite solblekt slash guldbrunt.

Stopp i systemetIgår var Amadeus hos läkaren. Efter magsjukan för ett par veckor sedan har han haft diarré i fyra omgångar. Så för att utesluta eventuella fler matallergier bestämde vi oss för att låta farbror doktorn undersöka det hela. Det blev in för provtagning, ut i väntrum, in till provtagning, och in till läkare flera gånger om. Deus lekte glatt i väntrummet och var så duktig och stod ut med både en läskig doktor tryckandes på magen och spruta i rumpan. Det visade sig i all fall inte alls röra sig om någon allergi, utan helt vanlig förstoppning. Så efter lite laxerande och en kvart på toaletten så var det mesta löst. Skönt för både lillen och mamman, som nog lider minst lika mycket när den lilla prinsen mår dåligt.