Tips till alla som vill vara hemma länge med sina barn

Det är mycket föräldraledighet vs jobb som rör sig i mitt huvud nu för tiden. Vet att många föräldrar känner att man skulle vilja vara hemma längre med sitt barn än vad som kanske är ekonomiskt möjligt. Därför tänkte jag dela med mig av ett tips, framför allt till er som just fått, eller snart kommer att få barn.

I de flesta svenska kommuner finns det något som kallas vårdnadsbidrag. Det är en skattefri peng på 3000 kr/månad som erbjuds föräldrar till barn mellan ett och tre år). Det finns ett omfattande regelverk som gäller för att man ska ha rätt till vårdnadsbidrag, men villkoren kan kortfattas som så att du som förälder får jobba hur mycket du vill samtidigt som du tar ut vårdnadsbidrag, men du får inte ta ut föräldrapeng för samma period, barnet får inte utnyttja den kommunala barnomsorgen, och ni måste ha tagit ut minst 250 föräldradagar.

Tre tusen pix i månaden är inte mycket, men för att ändå kunna ta vara på denna peng så vill jag berätta hur vi och många med oss valt att göra. Om man kan klara sig på mindre än full föräldrapeng, så välj då ändå att plocka ut 7 dagar/vecka, alltså full ersättning. Lägg sedan undan de pengar som ni kan klara er utan. När barnet fyllt ett år så kommer ni att ha tagit ut tillräckligt antal dagar för att ha rätt till vårdnadsbidrag. De 3000 kr ni får varje månad kan sedan drygas ut med de pengar ni sparat på tidigare utplockad föräldrapeng. På detta sätt skyddas även den hemmavarande förälderns SGI. Dessutom, om fler väljer att ansöka om vårdnadsbidrag kanske våra politiker inser att detta är något vi vill ha kvar. Kort sagt, win win.

Ps. Kom inte med nåt tjat om kvinnofällor hit och dit. Jag är en vuxen människa som själv är fullt kompetent att välja hur jag vill lägga upp min tid och mitt liv. Dessutom fungerar vårdnadsbidrag utmärkt för pappor också ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback