Vad Norge har som Sverige saknar



Sörlandsis pistasj. Avnjutes helst med en näve jordnötter och ljummen chokladsås. GB släng er i väggen. Nu är det jag som plöjer nätet efter info om hur man får glass att klara en tiotimmars resa med flyg, båt och bil. Sen plundrar jag närmaste matbutik. Så det så.

Happy feet



Idag bjöd svärmor mig och svägerskan på fotbehandling här ute på ön. Så fantastiskt skönt och tydligen välbehövligt. När fotterapeuten såg mina fötter undrade hon när jag var på behandling senast. När hon sedan fick syn på min gigantiska liktorn nästintill beordrade hon mig att återkomma om max två månader. Hm, får se hur det blir med det. Avkopplande var det i alla fall, och otroligt lyxigt. Fötterna känns nästan som nya. Tack snälla svärmor!

På plats i Norge



Vi var helt slut när vi igår eftermiddag kom fram till Austevoll, ön utanför Bergen där Vidars föräldrar bor. Eftersom vi denna gång flög från Arlanda så hade vi varit på väg i många timmar. Amadeus var så duktig hela vägen och klagade knappast, trots alltför lite sömn och många stillasittande timmar. Det första vi möttes av på norsk mark, var en tyst minut för alla de som drabbats av terrorattentatet i Oslo och på Utöya. Väldigt speciellt att se en hel flygplats alldeles stilla. För övrigt följer vi förhören av Breivik, men mest lite på distans. Det mesta av tiden passar vi på att kosa oss med god mat, frisk havsluft och vår fina norska släkt.

Jag och fjärrkontrollen




God kväll. Eller kväll kanske man ska säga, för med tanke på det som händer i världen känns den inte särskilt god. Sitter ensam hemma i mysfåtöljen med ett glas Cola och lite tända ljus. Amadeus sover, ikväll sjöng jag "Tryggare kan ingen vara" för honom innan han somnade. Brukar variera godnattvisorna, just idag kändes denna som ett självklart val.

Vidar är nere på stan med en vän som kom på besök från Norge idag. Vi är så klart alla skakade av vad som hänt, och det är inte utan att man funderat över vår planerade Norgetrip på måndag. Känns inte som världens säkraste plats just nu. Å andra sidan kanske det är just det det är. Beredskapen lär vara på topp. Sen vill vi ju träffa vår kära släkt där borta, så självklart åker vi som planerat.

Imorgon ska jag ta tag i det sista av packningen. Men resten av denna kväll ska jag spendera här, i fåtöljen, med en skål popcorn och en film som jag fick med Amelia för ett tag sedan. Verkar sådär skönt lättsam, och känner att den blir ett perfekt sällskap ikväll. Ta hand om er alla fina!

Norges verste mareritt



Över 90 personer döda. En enda gärningsman. Så oerhört svårt att ta in. I det lavinartade nyhetsflödet som pågår formligen väller det fram nya uppgifter om gärningsmannen, intervjuer med berörda, analyser av experter och fruktansvärda bilder från det som inträffat. Så svårt att ta in, att förstå och att acceptera. Jag stänger av nyhetsflödet för en stund. Tänker på er, kära grannar i väst. Tänker, och ber. ♥


Prinsens rum - the Makeover


Efter åtskilliga timmars jobb är nu prinsens rum äntligen klart. Temat för rummet blev "ugglor i mossen", med mossigt skogsgröna väggar...


...och siffertapet med ugglor från
"Fiona, Light & Bright".


Prinsens lilla sovhörna med personlig namnkudde från "Smyckad".


Eftersom vi ville ha en koja åt lillen, så fick vi specialtrixa lite. Köpte vanliga IKEA-garderober och kapade av dem på höjden. Hyllan till höger om garderoberna platsbyggde vi(dar).


Inne i kojan har vi satt heltäckningsmatta på både golv och väggar, och efter mycket om och men lyckades jag trixa dit lite belysning också. Allt för att höja mysfaktorn :)


Liten läslus är han, lillprinsen. Se bara hur vällästa böckerna är :)


Leksaksförvaring i form av IKEAs "Expedit" och svarta förvaringskorgar från Jysk.


Bilder på oss tre och en fin gammal lampa jag hittade på loppis och spraymålade svart. I blomkrukan till höger sitter en fin liten handgjord skallertrumma från Afrika.


En sak är klar - Deus stormtrivs i sitt nya rum. Helst sitter han på en stol vid bordet och pusslar, eller kryper in bakom draperiet i kojan och läser böcker. Att han vill spendera massa tid i rummet måste vara det bästa betyg man kan få, så nog var det värt alla timmar av att flytta väggar, riva ut garderober, slita ner tapeter, bredspackla, måla, tapetsera och piffa. Nu saknas bara lite hyllor, tavlor och annat smått och gott, men det tar vi när andan faller på.

Hösten kommer snart

Jag vet att man inte får säga så. Men sant är det. Och ute i butikerna är den redan här. När jag kom hem igår låg H&Ms höstkatalog i brevlådan och den var en sann fröjd för ögat. Har inte gillat H&Ms kläder den senaste tiden, men nu tror jag skulle kunna köpa nästan alltihop. Efter att ha höstshoppingsurfat en stund, har jag nu samlat ihop ett urval av mina favoriter från de stora kedjorna, plagg som gärna får flytta in i min respektive lillpojkens garderob.


Vår lilla semestertrip


Hemma igen efter några mysiga dagar i ett Helsingborg som visade upp sin bästa sida med strålande sol och inte en droppe regn. Tänk att även yr.no kan ha fel.


I tisdags åkte vi över en tur till Helsingör.


Vi strosade omkring i de mysiga små gränderna, kikade runt i charmiga inredningsbutiker...


...och myste i solen på en fin uteservering.


Sen var vi ju tvugna att passa på att bada i havet nu när vi hade det så nära.


...eller, nja, i alla fall doppa fötterna och samla fina stenar.


Deus verkade tycka om att bo på hotell. Ligga i sängen och titta på tecknat, det får man inte göra varje dag.

Trots lite för lite sömn (lillen vaknade alltför tidigt på mornarna) och en del fixande med logistik och annat (jag fick snacka mig till ett bättre hotellrum för det första var under all kritik), så blev det tillslut en trevlig liten semestertrip. Tack för alla Helsingborgtips, de kom verkligen väl till pass. Nu ska det packas upp, tvättas och packas igen, för på söndag drar vi ut på rövarstråt än en gång.

Takeoff



En nyklippt liten pojke som är mer än redo för avfärd. Har gått med skorna på sig i över en timme nu. Så jag antar att det börjar bli dags att packa in oss i bilen och komma iväg. Vi hörs från Skåneland!

Packning och väderstress



Söndag eftermiddag. Jag springer omkring som en yr höna fram och tillbaks i huset och tvättar, packar och fixar inför morgondagens avresa till Skåneland. Mitt största bekymmer just nu är hur all tvätt ska hinna torka innan imorgon. Hade hoppats på lite hjälp av vädret, men ösregn torkar inga kläder, så nu hänger det tvätt överallt här inne.

Mellan listproduktion och kylskåpsrensning så kommer jag på mig att titt som tätt springa till datorn och knappa in YR.no. Just nu ingen rolig läsning, men jag hoppas in i det sista på positiva uppdateringar. Läste så sent som igår i Amelia om så kallad väderstress. Kan inte låta bli att känna mig lite träffad, när den överlägset mest besökta sidan på hemmadatorn de senaste dagarna är just YR.

Nåväl, semester har vi oavsett väder, och regnkläderna ligger redan nedpackade, så vi ska nog kunna roa oss trots regn och rusk. Sen hoppas man förstås. Att YR har fel.

Så blev det äntligen sommar på bloggen...


Bullar med inbakad charm


Idag bestämde jag och Amadeus oss för att baka kanelbullar.


Det blev invigning av det fina förklädet som jag köpte på Åhléns när prinsen fortfarande var bebis. Jag minns att jag tänkte att det skulle ta en evighet till han skulle kunna använda det. Med facit i hand gick den evigheten ganska fort.


Att strö kanel verkade vara roligt för det var det enda han ville göra. Och med vilken precision sen!


Bullbak visade sig vara en bra tålamodsövning för mamman som gärna vill ha viss struktur i och omkring bakningen. Men å andra sidan. Vad gör det om kanelen blir doppad i smöret och halva mjölpåsen hamnar på golvet? Jag menar, om hundra år?


Prinsen hann tyvärr inte smaka på bullarna innan det blev dags för nattning. Eller, ja, inte i gräddat tillstånd i alla fall ;)


Fredagsmyset serverat!

Retronördig prins



En dag när Vidar kom hem från jobbet hade han med sig två stora boxar med gamla glasögonbågar som han hittat. Några av dem visade sig vara barnbågar, och Deus fastnade speciellt för de här pilotisarna. Kan inte få nog av sin egen spegelbild, tycks det. Underbara lilla retronörd! ♥

Ditch the Workout, Join the Party!



Just hemkommen från ännu ett Zumbapass. Det är som en drog, har man börjat kan man inte sluta. Fick precis nys om en Zumbakryssning som ska äga rum ombord på Silja Galaxy den 10 september, med Zumba fashion show, workshops, föreställningar, och så klart ett Zumba marathon. Säg mig ett bättre sätt att ladda upp inför den mörka kalla hösten, än på ett fartyg som kokar av latinorytmer? I'm in!

Sommarläsning

En bra bok på stranden. Det är semester. Nu har jag skickat iväg en beställning på några böcker som jag sneglat på ett tag. Lite avkopplande chic lit, lite praktiska tips i byggandet av ett hem och en familj, och lite inspirerande kåserier. Hoppas nu bara att de når upp till mina förväntningar.




Skärmdumpar från Adlibris.com


Tillökning i vagnfamiljen


Så har vi äntligen hittat den perfekta resevagnen i form av Chicco Liteway. En paraplysulky med fullt liggläge, underbart lättkörd och smidig att ta med på flyget. Att den fått bäst i test flera gånger gör inte saken sämre.


Amadeus fullkomligt älskar vagnen. Han kan sitta länge länge däri och dricka vatten och trixa med selen. Men det roligaste är nog att själv kunna ta sig i och ur. Får se hur det ska gå när han ska sova...

Helsingborgtips, någon?

God morgon! Här har vi just ätit Husbands nybakade scones och njutit av ännu en sovmorgon. Det är semester! Husband har just inlett sin fem veckor långa semester, och vi njuter av varje minut. Våra semesterplaner är att spendera en hel del tid hemma med diverse fix och lite impulsiva småutflykter. Den obligatoriska Norgeveckan hamnade i år i slutet av juli, så nu är det bara att hoppas att vi har samma tur med vädret som förra året.


Bild: Helsingborg.se

Nästa vecka skulle vi egentligen åka en trip med husbil, men husbilen i fråga har tyvärr kraschat, så det blev till att kasta om planerna och hitta på något annat. Nu har vi bestämt oss för att istället åka till Helsingborg några dagar och bo på Scandic (vilket enligt mig är mycket mer semester än husbilslivet).

Så, nu behöver jag tips från alla Helsingborgkännare. Vad finns det att göra? Vilka stränder är bäst? Butiker vi inte får missa? En tur över till Helsingör är väl obligatorisk, så tips på aktiviteter där mottages också tacksamt!

Borås Djurpark


Igår åkte vi till Borås djurpark tillsammans med den här fina familjen.


Amadeus som hade svårt att se djuren på avstånd, tyckte det roligaste var att klättra på räcken och springa upp och ner för backar.


Och att gräva grävskopa med pappa. Eller förresten...det var nog pappa som var mest road.


Men vissa djur kom vi så nära så även lillen kunde se dem, och då pekade han glatt och sa "Muuuu". Han verkar tro att allt som rör sig är kossor.


Här hade han väl visserligen i alla fall nästan rätt. Moooooose.


Det låg en stor säck på marken. Efter en stund tittade den här skönheten fram under säckväven.


Vi såg fina Zebror, som för övrigt skulle passa perfekt in i inredningen här hemma. Adoptera kanske?


Också min absoluta favorit - giraffen. Den är så udda och så ful att det på något sätt blir vackert.


Savannspaning


Vi lyckades få det perfekta djurparksvädret, med massa sol och lagom varmt. Husband skulle nog visserligen ha önskat lite mer moln, men bara för att få snygga djurporträtt ;)

En trevlig dag blev det i alla fall. Nästa gång hoppas jag Deus kommer vara mindre intresserad av stenar, pinnar och staket, och mer intresserad av djuren :P

Sakta gå hem genom stan



Precis hemkommen från en mysig kväll med Rani. Var på bio och såg Bad Teacher och satt sedan och snicksnackade länge och väl om allt och inget. Ledig kväll som jag har passade jag sedan på att ta en extra lång promenad genom stan på väg till bilen, och tror minsann att jag återigen blev förälskad i underbara Jönkan. Piren med sina välfyllda uteserveringar, innerstan med sin småstadscharm, den sköna atmosfären, det underbara Vätternläget och de goa människorna med den charmiga dialekten. Oslagbart. ♥

Återanvänd gamla blommor



Någon som varit med om att man gått och köpt fina snittblommor, som bara efter en eller ett par dagar börjar sloka? Själv brukar jag se till att återanvända dem genom att plocka bort de fulaste blommorna, och skapa nya konstellationer av det som faktiskt fortfarande lever och är fint. Om blomman börjat hänga är ett bra sätt att knipsa av stjälken och lägga blomman i vatten, gärna med lite stenar och kanske lite grönt. Bara fantasin sätter gränser.

Tjejbesök


Idag har vi haft besök av tre fina tjejer. Linnea, lilla Siri, 1,5 vecka gammal, och deras mamma. Det var så mysigt att få hålla en så ny liten bebis, lukta lite och minnas tillbaks. (Även om jag har svårt att minnas nåt annat än Amadeus 1,5 år.)


Även Deus tyckte det var spännande med en så liten människa, han satt länge och bara tittade på hur hon rörde sig i sömnen.


Idag var också första gången som jag verkligen sett Amadeus leka med någon jämnårig. Han och Linnea lekte tittut under matbordet, sprang och jagade varandra, och satt en lång stund ensamma inne i hans rum medan mammorna fikade och lyssnade till de gosiga gurglande skratten. Såå mysigt med två så små, men ack så goda vänner!

Självporträtt



Hittade den här bilden i min kamera. Hmm...what can I say. Svårt att hålla prinsen borta från alla spännande elprylar.

Amadeusdagen



Igår hade Amadeus
som sagt namnsdag. När man har namnsdag ska man få paket. I alla fall i vår familj. Denna gången blev det en tågbana, lite badleksaker och en gosig liten elefant som han vägrade släppa när vi var inne på H&M häromdagen.


När lillen sov sin lunchlur passade jag på att baka kladdkakemuffins som jag toppade med lättvispad grädde, pärlströssel och jordgubbar plockade i vår egen trädgård. Farligt goda.


Som tur var fick vi hjälp att äta upp godsakerna. Fina familjen Söderberg från Uppsala och Husbands kompis Frode (som tyvärr inte fastnade på bilden ;) kom på en eftermiddagsfika.


Deus smaskade i sig en hel muffins själv, självklart anpassad, med havreglass istället för grädde.


Jag, som tycker man ska ta alla tillfällen att fira, ska se till att Amadeusdagen blir en mysig tradition i vår familj framöver. Hur gör ni, firar ni namnsdagar, och i så fall hur?

Se upp, alla MC-gäng



Vidar har en kompis på besök från Luxemburg. Amadeus passade på att prova hans hoj. Tyvärr nådde han inte fram till gasen, annars hade det blivit racer, för gasa, det har hans pappa lärt honom.

Paketinslagning



Imorgon har Amadeus namnsdag. Inofficiellt. Egentligen finns han inte med i almanackan, men
Svenska namn, som tilldelar alla varsin namnsdag, har bestämt att den 3 juli ska vara Amadeus-dagen. So be it. Eftersom lillen fyller år så nära jul har vi jag bestämt att vi ska fira namnsdagen lite extra. Så kvällen har ägnats åt paketinslagning och lite förberedelser. Eftersom allt inslagningspapper var slut här hemma, fick jag trolla fram lite presentkartonger och klippa ut roliga figurer att klistra på. Aluminiumfolie är också alltid en räddare i nöden. Nåväl, klockan sprang iväg. Om jag var trött i morse så vågar jag inte tänka på morgondagen. Dags att stänga butiken för idag.

Uppe i ottan



Klockan halv sju började min lilla väckarklocka ropa mamma från rummet bredvid, så det var bara att gå upp och ta morgon. Husband, som har sin sovmorgon på lördagar, verkar alltid på något sätt lyckas slippa de tidigaste uppvakningarna. Att han vanligtvis kliver upp strax efter nollfyra låter vi vara osagt. Vi är bortskämda med en liten som vanligtvis sover till halv åtta, åtta, vilket gör att dagar som denna alltid känns lite extra gäspiga.

Just nu sitter jag vid köksbordet iklädd mjukisar och Husbands munkis och försöker väcka mig med en kopp kaffe. Kaffe på morgonen brukade vara extremt ovanligt här hemma, jag har alltid tyckt det räckt med en kopp efter lunch, men jag tror minsann jag är på väg att bli en riktig kaffemoster. Och vad gör väl det? Lagliga droger är en gåva från ovan.

Vädret utanför fönstret kallar till en innedag - grått och trist och regn i luften. Kanske ska se till att få upp draperiet till lillens koja, så jag äntligen kan ta lite bilder och visa upp hans rum. Det får bli dagens projekt. Önskar er en finfin lördagsgodisdag.

Artonmånadersbilden



Artonmånadersprinsen: 11,7 kg tung och 84,6 cm lång, mammig liten solskenspojke med glimten i ögat, grymmaste dansstilen (ska försöka komma ihåg att visa er) och gosigaste pussarna ♥