Ät smalt i jul - liten guide


Alladin-asken:

Fetast:

1. Höstnougat. Cirka 67,6 kalorier

2. Gräddnougat. Cirka 62,4 kalorier

3. Pärlnougat. Cirka 62,4 kalorier 


Smalast:

1. Trillingnöt, cirka 36,4 kalorier

2. Ägglikör, cirka 41,6 kalorier

3. Trofénougat, cirka 46,8 kalorier

4. Likörtryffel, cirka 46,8 kalorier




7 smarta tips för julbordet:
Kolla läget
Gå runt hela bordet och se vad som bjuds innan du hugger in.

Välj noga Du behöver inte äta av allt. Välj med omsorg och ta bara av det du tycker mest om.

Skåla lagom Alkohol är en riktig kaloribomb. Ta det lugnt med snapsandet och glöggen.

Ät långsamt Njut av maten och ta det lugnt. Lägg ner besticken mellan tuggorna och vänta gärna lite innan du tar påfyllning.

Grönsaker först Fyll tallriken med grönsaker först så får du garanterat med det gröna också.

3-rätters Tänk på julbordet som en 3-rätters middag så är det lättare att få koll på proportionerna. Förrätten och efterrätten är betydligt mindre än varmrätten. Det är först efter deserten som du ska känna dig mätt.

Behärska dig Ät dig mätt men inte mer. Du behöver inte frossa bara för att det är buffé.

 



Godaste, mest kalorisnåla pepparkakorna:

(Näringsinnehållet per 100 gram)

Energi: 2000 kJ/480 kcal

Protein: 6 gram

Kolhydrater: 69 gram

varav sockerarter 27 gram

Fett: 20 gram

- varav mättat fett 10 gram

Kostfibrer: 2,6 gram

En pepparkaka väger 5 gram vilket ger cirka 24 kcal per kaka.

 

 


All those nuts...

Cashewnöt: Fetthalten är ganska låg om de jämförs med andra nötter.Välj helst naturella nötter, ju mer behandlade eller värme nötterna har utsatts för desto mer av de nyttiga fetterna förstörs.

Hasselnöt: En av de fettrikaste nötterna, med väldigt hög halt av omättade fettsyror. Nöten är även rik på kalcium.

Mandel: Mandel innehåller mycket vitamin E och protein. Behåll gärna det tunna bruna skalet på mandeln, det innehåller många olika flavonoider som som skyddar våra celler mot fria radikaler.

Jordnöt: Välj gärna oskalade jordnötter, de håller sig längre än skalade. Det är också väldigt trevligt att sitta och plocka av skalet och klämma ur nötterna. Jordnötter innehåller mycket protein och runt 50 procent fett.

Paranöt: Hör till den nöt som innehåller mest energi och fett. Det är också den nöt som innehåller mest mättat fett av nötsorterna. Innehåller en hel del selen.

Pinjenöt: Innehåller runt 40–50 procent fett, med hög andel av enkel och fleromättade fettsyror.

Pistagenöt: Rik på antioxidanter. Köp gärna oskalade nötter. Pistagenöten innehåller mest protein av nötterna och ligger bland de lägsta i fetthalt. Nöten innehåller även mycket kalium.

Valnöt: Innehåller omega 3. Den innehåller också antioxidanten ellagsyra. Antioxidanter skyddar kroppens celler från fria radikaler. En av de nyttigaste nötterna.

 

Källa: Viktklubb.se


Kommentarer
Postat av: David T

Har du fobi för julmat o godis? :)

2008-12-11 @ 22:14:21
Postat av: T.

HAHA. Nej, men jag gillar att veta vad jag äter och faktiskt välja ut det gottigaste istället för att frossa av bara farten...

Postat av: Jon

Man VILL INTE alltid veta vad det är man trycker i sig. Jag äter inte julbord för att hålla mig smal eller för att hålla någon som helst vikt. Fördelen med att svulla något infernaliskt är att man det tar ett år tills man längtar efter det igen, man tjatar alltså inte ut konceptet ;)

2008-12-13 @ 04:21:12
URL: http://jonsters.blogg.se/
Postat av: T.

HAHA. Jadu Jon. Jag håller med om att man inte äter julbord för att hålla sig smal, man äter för att det är gott. Dessutom behöver man faktiskt inte tröttna på julmaten varje år. Det är ännu bättre att stänga skafferiet och faktiskt se fram emot nästa år.

Ska väl tillägga att ni som gillar att svulla och frossa kan bortse från detta inlägg ;)

2008-12-13 @ 11:04:22
URL: http://trace.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback